Att driva
enskild firma

Enskild firma, vad innebär det egentligen och vad ska man tänka på om man har en? Visst kan det vara lite trixigt att hålla koll på allt, så med den här sidan vill vi hjälpa till med några tips till dig som funderar på att starta eget eller som redan kör.

enskild-firma
Scrolla neråt

Företagskort för enskild firma - därför bör du ha det

Att driva enskild firma, eller enskild näringsverksamhet, innebär att du som egenföretagare har det fulla ekonomiska ansvaret för ditt företag.

Din privata ekonomi och ditt företags ekonomi är så att säga oskiljaktiga. Det kan göra det lite knepigt ibland när du ska försöka hålla isär det du köper till familjen eller fritidsintresset och det du köper till firman.

Många väljer att att starta särskilda företagskonton för att samla allt relaterat till företaget på en plats. Det är en jättebra start, men för de allra flesta krävs även ett betalkort som är kopplat särskilt till företaget, ett så kallat företagskort. På det sättet kan du samla alla dina köp på ett och samma kort och sedan betala via faktura.

Enskild-firma-person-4

Enskild firma medför både fördelar och nackdelar

Enskild firma är ett populärt val av bolagsform bland Sveriges egenföretagare. Det finns faktiskt över 700 000 enskilda firmor i Sverige, men det finns både för- och nackdelar.

Fördelar med enskild firma

Om du inte har några anställda och dessutom inte särskilt höga vinster så är enskild firma det bästa alternativet eftersom det är så lättarbetat. Det krävs inga större investeringar i bolaget, som aktiekapitalet i aktiebolag, och om du vill ta lån är det mindre administration än för aktiebolag. Bokföringen är dessutom mycket enklare för dig med enskild firma eftersom regelverket är enklare än för aktiebolag.

Nackdelar med enskild firma

Det är däremot inte bara guld och gröna skogar. Eftersom du som driver enskild firma är personligen ansvarig för ditt företags ekonomi blir du även personligen ansvarig att betala skulderna om din firma skulle gå i konkurs.

En utmaning som många har är att banker och andra långivare kan vara ovilliga att låna ut pengar, då sammanflätningen av privat- och företagsekonomi inte passar in i deras traditionella kreditmodeller. Däremot kan du som ägare välja att både låna ut pengar till din enskilda firma och låna pengar av firman. Med andra ord kan du låna pengar av dig själv, vilket är något som inte är tillåtet för aktiebolag.

Enskild-firma-person-5

Varför ska jag använda UNQUO till min enskilda firma?

Med UNQUO samlar du hela din ekonomi genom att koppla alla dina kort och konton till en och samma app. Det gör det smidigare att driva eget, så att du kan fokusera på det som verkligen spelar roll.

I appen kan du kategorisera dina köp på work eller life med enkla swipe, fota dina kvitton och välja rätt kontoslag. Alla köp du kategoriserat på work sammanställs i en revisorsvänlig rapport som du kan använda som stöd i bokföringen eller bara för att få bättre koll på hela din ekonomi.

app-store-badgegoogle-play-badge
Enskild-firma-bottom
unquo-product